דגים מצוננים יוחזקו בקירור כשהם מכוסים לחלוטין בשכבת פתיתי קרח ורק קצה ראשם בולט מעל.

החשיבות של כיסוי הדגים הטריים בפתיתי הקרח אינה רק לשם שמירה על טמפרטורה נמוכה אלא מטרתה לשמור על לחות הדג (דג המוחזק בקירור זמן רב "מתייבש" ומאבד מגמישותו) ולמנוע תהליכי קלקול כימיים ואנזימים כגון: חמצון של שומן הדג, תהליך המביא לפגיעה באיכותו.

מומלץ שלא לקנות דגים המוצגים למכירה בארגזי הפלסטיק בהם הובלו מתחנות המיון והאריזה. הצגת דגים למכירה חייבת להיעשות אך ורק במקרר התצוגה של בית העסק.

חל איסור מוחלט למכור או לקנות דגים אשר לא עברו ניקוי הכולל הסרת סנפירי הגב והחזה וניקוי הקרביים והזימים. 

מטרתה של הנחיה זו היא למנוע דקירות מיותרות על ידי "קוצי הסנפירים", העלולים לגרום למחלה קשה הנגרמת ע ידי חיידק הנמצא לעיתים על גבי הדגים הנקרא "ויבריו". 

במקרה של פציעה כתוצאה מטיפול בדגים, מומלץ מאוד לפנות לרופא המשפחה אשר ינהל מעקב אחר תהליך ההחלמה של הפצע. 

אנשים הסובלים מבעיות כרוניות בכבד או מכשל חיסוני עלולים לפתח מחלה קשה העלולה לגרום גם למוות במקרים קיצוניים.

דגים הנמכרים על ידי רוכלים ברחובות העיר ולא בחנויות דגים, מקורם לא ידוע.

הם מזוהמים, באיכות ירודה ומהווים סכנה מיידית לבריאותכם! אל תתפתו לקנות אותם, הודיעו מיד לשירות הווטרינרי העירוני ובמקרים דחופים הודיעו למוקד העירוני.

דגים מצוננים (טריים) מנוקים, כולל הוצאת קרביים (חלקי פנים), מומלץ לשמור במקרר לא יותר מ-48 שעות

כיצד נזהה דג טרי?

צבע הזימים של דג טרי הוא אדום ארגמן, העיניים בולטות, מבריקות ושקופות, הריר שעוטף את הדג מבריק, שקוף ואלסטי.

לאחר לחיצת אצבע על פני גופו של הדג תחזור הריקמה באופן מיידי למצבה הקודם (ריקמה אלסטית).

כיצד נזהה דג מקולקל?  

הזימים בצבע אפור ירוק, העיניים שקועות ועכורות, הריר שעוטף את הדג שקוף ומימי (לא אלסטי), בלחיצת אצבע על גופו של הדג נשאר שקע, לדג ריח רע שמקורו בעיקר מהזימים.

קניית דגים קפואים

דגים קפואים יוצגו למכירה לצרכן רק באריזה קמעונאית סגורה הרמטית ועליה סימון מזהה של מקור הדגים, סוגם, כמות המים שהוספו בתהליך הזיגוג וכמות הפוספטים שהוספו (במקרה של דג מעובד). כיום ניתן לרכוש דגים קפואים הארוזים באריזה קמעונאית אשר הליך ההקפאה במפעל נעשה בשלוש שיטות שונות.

שיטות הקפאה במפעל:

  • דגים קפואים ללא זיגוג וללא תוספת של פוספטים
  • דגים קפואים שעברו זיגוג - בתהליך זה עובר כל דג ציפוי בקרח, אשר אמור להוות לא יותר מ-20% ממשקל הדג ומלווה בסימון מתאים על אריזתו. מטרת הליך טכנולוגי זה הוא "להגן" על הדג מהתייבשות ומחמצון (מגע עם החמצן החופשי באוויר) כדי למנוע פגיעה באיכות הדג.
  • דגים קפואים מעובדים - דגים קפואים עם או ללא זיגוג המכילים מעל 0.5% פוספטים מוספים. על אריזת הדגים חייב להופיע סימון מזהה של מקור הדגים, סוגם, כמות המים וכמות הפוספטים שהוספו בתהליך הזיגוג. כאשר הציפוי של דגים שעברו זיגוג, מפשיר וקופא שנית (בדרך כלל עקב אי שמירה על טמפרטורה נאותה בזמן אחסון) נראה בתחתית האריזה המכילה את הדגים גושי קרח. הדגים באריזה זו אינם ראויים למכירה. 

רשימת ערכי סף לחיי המדף שאינם מוסדרים בחקיקה:

ערך סף טמפרטורה שיווק ואחסון בעלי חיים
5 ימים מצונן (0-4 מעלות צלזיוס) דגים
12 חודשים קפוא (-18 מעלות צלזיוס)  
7 ימים מצונן (0-4 מעלות צלזיוס) דניס שלם
7 ימים מצונן (0-4 מעלות צלזיוס) סלמון שלם
7 ימים מצונן (0-4 מעלות צלזיוס) לברק שלם