הנחיות לקנייה וטיפול בביצים
ביצים יש לקנות רק בחנויות בעלות רישיון עסק כחוק. הביצים חייבות להיות בגודל אחיד, נקיות, בעלות קליפה חלקה ואחידה, מוחתמות וארוזות באריזה חד פעמית סגורה.
הביצים תוחזקנה במקום מכירתן בטמפרטורה שלא תעלה על פלוס 20 מעלות צלזיוס.
ביצים מוחתמות הן ביצים אשר עברו בדיקת מיון ואריזה בתחנת מיון כנדרש בחוק.
בתהליך המיון עוברות הביצים שיקוף, שהינו חלק מתהליך המיון, ומטרתו למנוע שיווק וצריכה של ביצים פסולות ובלתי מתאימות.
אכילת ביצים שטופלו ואוחסנו בתנאים לא ראויים עלולה לגרום לתחלואה כתוצאה מהתפתחות חיידקי ה"סלמונלה" הנמצאים בחלק מהביצים.
התפתחות החיידקים תלויה בטמפרטורה, בזמן ובתנאי האחסנה של הביצים.
יש לוודא שעל הביצה והאריזה יש סימון הכולל את שם תחנת המיון, גודל הביצה, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש.
"תאריך אחרון לשיווק" הוא התאריך העליון המודפס על הביצה (16 יום מתאריך המיון) ומשמעו שמעבר לתאריך זה אין למכור עוד את הביצים
"תאריך אחרון לשימוש" הוא התאריך התחתון המודפס על הביצה. התאריך האחרון לשימוש הינו חודש ימים מעבר לתאריך האחרון לשיוק ומהווה המלצה לצרכן עד מתי מומלץ להשתמש בביצים כאשר הן מאוחסנות במקרר.
אין להפריד בין החלבון לחלמון על ידי העברה בין שני חצאי הקליפה. הדבר עלול לגרום לזיהום תוכן הביצה.
יש לאחסן את הביצים אך ורק במקרר.
מומלץ לאכול ביצים שעברו בישול וטיגון ממושך (ביצה קשה, חביתה, שקשוקה).
יש להימנע מאכילת ביצה רכה וביצת עין וממאכלים המכילים ביצים שלא עברו בישול, (קרמים, מיונז, מוס וכו'), בפרט כשמדובר ב"אוכלוסייה בסיכון גבוה" עליה נמנים תינוקות, קשישים, נשים בהריון ואנשים בעלי מערכת חיסונית מדוכאת כגון חולים אונקולוגים, חולים שעברו השתלת איברים.
ביצים מבושלות (קשות) ניתן לאחסן במקרר עד חמישה ימים מיום הבישול.
אין לשטוף ביצים מלוכלכות כיוון שקליפת הביצה אינה אטומה לחלוטין ובפעולת השטיפה אנו מחדירים את המזהמים הנמצאים על הקליפה לתוך הביצה
כיצד נזהה ביצה טרייה?
כאשר מכניסים ביצה טרייה לתוך צנצנת מלאה מים, היא נשארת שוכבת בתחתית כוס המים. לעומת זאת, "חדר האוויר" בביצה לא טריה הולך וגדל ככל שהביצה מתיישנת (עקב איבוד מים) ולכן ביצה לא טרייה צפה במים.
דרך נוספת היא לשבור ביצה למרכזה של הצלחת: אם החלמון מונח שלם ויפה במרכז שלולית החלבון סימן שהביצה טרייה. אם החלמון גולש לשולי החלבון אך עדיין נשאר שלם, זה סימן שהביצה בת שבוע או יותר אבל עדיין ראויה לשימוש.
אם החלמון נשבר ונוזל לתוך החלבון - אין להשתמש בביצה